Thursday, October 29, 2015

Τάρτα με κρέμα αμυγδάλου και μήλα


Υλικά:
Για τη βάση (τάρτα σουκρέ):
210 γρ. βούτυρο ανάλατο μαλακό (σαν να έχει υφή κρέμας)
400 γρ. αλεύρι για όλες τισ χρήσεις (μαλακό)
140 γρ. ζάχαρη άχνη
1 μεγάλο αβγό (50 γρ.)
1 βανίλια (προαιρετικά)

Για την κρέμα:
100 γρ. βούτυρο ανάλατο
100 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. πούδρα αμυγδάλου (από το εμπόριο) ή λευκά αμύγδαλα σε σκόνη
30 ml γάλα
2 αβγά (100 γρ.)
κανέλα (κατά προσέγγιση)
γαρύφαλλο (κατά προσέγγιση)
(μοσχοκάρυδο προαιρετικά)

Για την επικάλυψη:
2-3 μήλα 
μαύρη ζάχαρη
βούτυρο ανάλατο
κανέλα (αν θέλουμε)


Εκτέλεση:
Για τη βάση:
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε το μαλακωμένο βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη, το αβγό και το αλεύρι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Ζυμώνουμε καλά τη ζύμη μας με το χέρι μας και έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 αντικολλητικές κόλλες (αφού τη τοποθετήσουμε ανάμεσα στις 2 κόλλες, την πατάμε καλά με ένα πλάστη-δεν είναι ανάγκη να είναι ομοιόμορφα ανοιγμένη η ζύμη, θα την απλώσουμε ανάλογα στην ταρτιέρα).
  •  Τη βάζουμε στο ψυγείο για να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3-4 ώρες.
  • Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την τοποθετούμε στην ταρτιέρα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 λεπτά.
Για την κρέμα:
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το βούτυρο, τη σκόνη αμυγδάλου, τα αβγά, το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη άχνη, κανέλα και γαρύφαλλο και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Απλώνουμε την κρέμα αμυγδάλου πάνω στη μισοψημένη βάση τάρτας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 λεπτά.
Για την επικάλυψη:
  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Τα απλώνουμε πάνω στη μισοψημένη κρέμα αμυγδάλου. Από πάνω ρίχνουμε λίγη μαύρη ζάχαρη, κανέλα και κομματάκια από βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 για 10 λεπτά για να μαλακώσουν τα μήλα.

Σημείωση: 
1. Σημαντικό: να είναι καλά μαλακωμένο το βούτυρο και στο ζύμωμα να μη δουλέψουμε πάρα πολύ το ζυμάρι για να μην πάρει αέρα (έτσι η τάρτα δε θα πέσει μετά το 10λεπτο ψήσιμο τηε στο φούρνο). Να μη χρησιμοποιηθεί το μίξερ, το φτερό δυνατά.
2. Αντί μήλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αχλάδια ή μπανάνες και έτσι να φτιάξουμε τάρτα με αχλάδια ή μπανάνες.
Μπορούμε να παραλείψουμε τη βάση της τάρτας και να φτιάξουμε ένα κέικ μήλου μόνο με την κρέμα αμυγδάλου και τα μήλα. Το ψήνουμε στους 170 για 13-14 λεπτά για να είναι υγρό στο εσωτερικό.
3.Η συνταγή είναι του Διονύση Αλέρτα.

No comments:

Post a Comment