Υλικά:
Μείγμα 1:
300 γρ. βούτυρο ανάλατο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια ανάλογα με το μέγεθος του πορτοκαλιού
1 κάψουλα βανίλια
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
1 γρ. μαστίχα (5-6 μικροί κόκκοι ή 2 μεγάλοι + 1 κ.γλ. κρυσταλλική ζάχαρη)
1 συσκευασία μαχλέπι (7-10 γρ.) + 1 κ.γλ. αλεύρι
Μείγμα 2:
200 ml αβγά (4 μεγάλα αβγά)
75 ml γάλα
Μείγμα 3:
325γρ. (2 1/2 cups) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γλ. τρουλάτο baking powder
1 κρόκος αβγού με λίγο νερό για να αλείψουμε την βασιλόπιτα πριν την ψήσουμε (προαιρετικά)
2 κούπες ζάχαρη άχνη (400-500 γρ.)
4 κ.σ. χυμός πορτοκάλι (σχεδόν μισό πορτοκάλι)
Εκτέλεση:
- Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια.
- Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη άχνη και κτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και τα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, μαστίχα και μαχλέπι) και κτυπάμε.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά και το γάλα και τα κτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σταδιακά το υγρό μείγμα στον κάδο του μίξερ και κτυπάμε μέχρι να γίνει ένα με το υπόλοιπο μείγμα.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder.
- Το αδειάζουμε στο μείγμα του κάδου του μίξερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. (Δεν το ανακατεύουμε πολύ). Το μείγμα θα είναι πηκτό.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλή φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 35-40 λεπτά.
Σημείωση: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη. Έχει γίνει μία μικρή διαφοροποίηση στην ποσότητα του αλευριού (έβαλα 325 γρ. αντί 400 γρ.)
No comments:
Post a Comment