Wednesday, December 2, 2015

Μελομακάρονα


Υλικά: 
Για τη ζύμη:
Μείγμα 1:
400 ml χυμός πορτοκαλιού
400 ml ηλιέλαιο
180 ml ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο (στη μύτη του κουταλιού) 
2 - 3 κ.γλ. κανέλα (ανάλογα με το πόσο έντονη και δυνατή είναι η γεύση της κανέλας)
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα (ούτε τρουλωτό, ούτε κοφτό)
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Μείγμα 2:
1000 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι:
500 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
5 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι

τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Για τη ζύμη:
  • Σε ένα μπολ αδειάζουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. 
  • Προσθέτουμε τα υλικά του μείγματος 2 και ανακατεύουμε απαλά με μία σπάτουλα για πολύ λίγο για να μη κόψει το μείγμα. 
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για περίπου 20 - 25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 
  • Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Πετάμε τα κρύα μελομακάρονα στο καυτό σιρόπι. Τα αφήνουμε για 20 δευτερόλεπτα μέσα στο σιρόπι και τα σουρώνουμε. Ρίχνουμε στο κάθε μελομακάρονο μερικές σταγόνες μέλι και από πάνω ρίχνουμε τριμμένα αμύγδαλα ή καρύδια.
Για το σιρόπι:
  • Σε ένα κατσαρολάκι αδειάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τοποθετούμε στη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και το αφαιρούμε από τη φωτιά όταν γίνει διάφανο (να διαλυθεί η ζάχαρη).

Σημείωση: Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη. Έχει γίνει μία μικρή διαφοροποίηση στη διαδικασία μελώματος των μελομακάρονων (κρύα μελομακάρονα και ζεστό σιρόπι αντί ζεστά μελομακάρονα και κρύο σιρόπι) και στην ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι (700 γρ. αντί 800 γρ.).

No comments:

Post a Comment