Υλικά:
Για το σοκολατένιο παντεσπάνι:
400 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60 γρ. κακάο
1 κ.γλ. baking powder
2 κ. γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. αλάτι
2 αβγά
110 ml αραβοσιτέλαιο
240 ml ξινόγαλα
240 ml ζεστό νερό + 1 κ.γλ. στιγμιαός καφές (jacobs)
2 κάψουλες ή 1 φακελάκι βανίλια
Για την πάστα πραλίνας φουντουκιού:
100 γρ. φουντούκια
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
Για τη γκανάζ πραλίνας φουντουκιού:
28ο ml και 700 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ. κουβερτούρα γάλακτος
η πάστα πραλίνας φουντουκιού που θα ετοιμάσουμε
Για το γλάσο σοκολάτας:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι:
- Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τα αβγά, το ξινόγαλα, το αραβοσιτέλαιο και τη βανίλια και κτυπάμε με το σύρμα του μίξερ για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει ένα κουταλάκι του γλυκού στιγμιαίο καφέ και κτυπάμε με το μίξερ για μισό λεπτό. Το μείγμα θα είναι λίγο ρευστό.
- Βουτυρώνουμε 3 φόρμες των οποίων τα τοιχώματα αποσπώνται. Μοιράζουμε το μείγμα στις τρεις φόρμες.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200℃ για 25-35 λεπτά περίπου ή μέχρι να βγει σχεδόν στεγνό (με λίγη υγρασία) το μαχαίρι που θα βυθίσουμε στο παντεσπάνι.
- Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν τα 3 παντεσπάνια. Τα ξεφορμάρουμε και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γκανάζ.
- Στήνουμε την τούρτα και την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Μετά τη βγάζουμε από το ψυγείο και απλώνουμε το γλάσο. Την ξαναβάζουμε στο ψυγείο και την αφήνουμε να παγώσει για λίγες ώρες.
Για την πάστα πραλίνας φουντουκιού:
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180. Ψήνουμε τα φουντούκια στο φούρνο για 8-10 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα τοποθετούμε σε μια πετσέτα. Τα τρίβουμε μεταξύ τους μέσα στην πετσέτα μέχρι να τα ξεφλουδίσουμε.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το 1/3 της ζάχαρης και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να αρχίσει να παίρνει χρυσό χρώμα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα 2/3 της ζάχαρης (ρίχνουμε 1/3 κάθε φορά). Όταν όλη η ποσότητα της ζάχαρης λιώσει και αρχίσει να παίρνει σκούρο χρυσό χρώμα, προσθέτουμε τα φουντούκια και τα καλύπτουμε με την καραμέλα.
- Αδειάζουμε το μείγμα καραμέλας/φουντουκιών σε ένα αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει και να γίνει σκληρή η καραμέλα.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια το μείγμα καραμέλας/φουντουκιών. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα κομμάτια στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Για την γκανάζ πραλίνας φουντουκιού:
- Λιώνουμε την κουβερτούρα γάλακτος σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
- Προσθέτουμε την πάστα πραλίνας φουντουκιού που έχουμε ετοιμάσει και ανακατεύουμε καλά.
- Βράζουμε 320 ml κρέμα γάλακτος. Αδειάζουμε το 1/3 της ζεστής κρέμας γάλακτος στο μείγμα σοκολάτας/πάστας και ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά και τα υπόλοιπα 2/3 της ζεστής κρέμας γάλακτος (1/3 κάθε φορά) και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα 800 ml της κρύας κρέμας γάλακτος και ανακατεύουμε. Το μείγμα θα είναι πολύ υγρό.
- Το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες για να παγώσει καλά. Καλύτερα να το αφήσουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.
- Πριν κτυπήσουμε το μείγμα της κρέμας γάλακτος στο μίξερ, τοποθετούμε το σύρμα στην κατάψυξη για 5 λεπτά για να διευκολύνουμε το κτύπημα της κρέμας.
- Κτυπάμε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγύ. Δεν πρέπει να το κτυπήσουμε περισσότερο ή σε υψηλή ταχύτητα διότι θα "κόψει".
Για το γλάσο σοκολάτας:
- Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
- Βράζουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει πολύ ζεστή (καυτή).
- Την ρίχνουμε στο μπολ με τα κομματάκια κουβερτούρα και περίμένουμε 1 λεπτό. Ανακατεύουμε με μία σπάτουλα (μαρίζ) μέχρ να λιώσει η σοκολάτα και να έχουμε ένα ενιαίο και λείο μείγμα.
Σημείωση:
1. Πώς να αντικαταστήσετε το ξινόγαλα: Ρίχνουμε μία κουταλιά της σούπας λευκό ξίδι σε 225 ml γάλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
2. Πού μπορείτε να βρείτε τη συνταγή αυτή:
http://itsthecookiemonster.wordpress.com/2013/05/15/hazelnut-praline-chocolate-cake/
https://itsthecookiemonster.wordpress.com/2010/07/05/black-magic-cake/ (με 2 μικρές αλλαγές)
2. Πού μπορείτε να βρείτε τη συνταγή αυτή:
http://itsthecookiemonster.wordpress.com/2013/05/15/hazelnut-praline-chocolate-cake/
https://itsthecookiemonster.wordpress.com/2010/07/05/black-magic-cake/ (με 2 μικρές αλλαγές)
No comments:
Post a Comment